İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve dün adliyeye sevk edilen 48 kişiden 18'i tutuklandı. Mahkeme, 12 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verdi. Tutuklama kararlarında, şüphelilerin "kaçma" ve "delilleri karartma" şüphesi bulunduğu belirtildi.
İkinci dalga operasyonda 26 Nisan'da gözaltına alınan 52 kişiden 48'i, 29 Nisan'da adliyeye sevk edildi. Savcılık, 30 kişi için tutuklama talebinde bulundu. Nöbetçi sulh ceza hakimliği, 18 kişi hakkında tutuklama kararı verirken, 12 kişi hakkında adli kontrol uygulanmasına hükmetti.
TUTUKLANAN İSİMLER VE GEREKÇELER
Tutuklanan isimler arasında İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Naim Erol Özgüner, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı ve İBB Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz, Ekrem İmamoğlu'nun koruması Çağlar Türkmen, İBB Kamulaştırma Şube Müdürü Fatih Özçelik, İBB danışmanı Yakup Öner, iş insanı Mete Mağden, Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak, Cevat Kaya, İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Kültür AŞ Reklam Müdür Yardımcısı Hakan Karaköse, İBB Eski Zabıta Daire Başkanı Engin Ulusoy, İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürü Hakan Aplak, Kültür AŞ Reklam Şefi Metin Bal, İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ramazan Gülten, İBB Anadolu Yakası Zabıta Müdürü Nazan Başelli ve Kültür AŞ Hakediş Şefi Gökhan Köseoğlu yer alıyor.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, Melih Geçek, Naim Erol Özgüner, Ali Rıza Akyüz, Çağlar Türkmen, Fatih Özçelik ve Yakup Öner'in "rüşvet almak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. Kararda, kuvvetli suç şüphesinin varlığı, suçun katalog suçlardan olması ve kaçma şüphesi gibi gerekçeler sıralandı. Ayrıca, delillerin henüz tam olarak toplanmamış olması ve adli kontrolün yetersiz kalacağı değerlendirildi.
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği ise Mete Mağden'in "rüşvet vermek", Onur Aldı, Cevat Kaya, Elçin Karaoğlu, Erdinç Çolak ve Hakan Karaköse'nin ise "rüşvet almak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından tutuklanmasına hükmetti. Kararda, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların tespit edildiği, kaçma şüphesinin bulunduğu ve tanık beyanlarını etkileme ihtimali olduğu belirtildi.
İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği, Engin Ulusoy, Hakan Aplak, Metin Bal, Ramazan Gülten, Nazan Başelli ve Gökhan Köseoğlu'nun "rüşvet almak" ile "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından tutuklanmasına karar verdi. MASAK ve Sayıştay raporlarındaki tespitler, tanık anlatımları, şüphelilerin savunmaları, müşteki beyanları, dijital materyaller, tape kayıtları, banka hesap hareketleri ve HTS kayıtları dikkate alındı. Hakimlik, kaçma ve delilleri karartma şüphelerinin bulunduğunu ve adli kontrolün yetersiz kalacağını değerlendirdi.
ADLİ KONTROL KARARI VERİLENLER
İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB Başkan Danışmanı ve MEDYA AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun'un eşi Zeynep Ayten Gözdem Ongun, İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Adem Şanlısoy, iş insanı Rasim Kaya hakkında "konutu terk etmemek" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandı.
İstanbul İmar İnşaat AŞ eski Genel Müdürü Onur Soytürk, Sinan Akçiçek, İBB eski Emlak Yönetimi Daire Başkanı Ali Ayçiçek, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, Ayhan Koç, İBB Eski Mali Hizmetler Daire Başkanı Murat Selvi, İBB Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı Nurten Uğursoy ve Tuğba Figankaplan hakkında ise diğer adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verildi.
Şafak Başa, Adem Şanlısoy, Onur Soytürk ve Sinan Akçiçek'in tutuklanması talep edilmişse de mahkeme, tutuklama tedbirinin ölçülü olmayacağına kanaat getirerek talebi reddetti. Zeynep Ayten Gözdem Ongun, Begüm Çelikdelen, Rasim Kaya ve Ali Ayçiçek'in sabıkasız kişilikleri, eylemlerinin vasıf ve mahiyetinin değişme durumu, delil araştırmalarının yapılması gerekliliği ve tutuklamanın orantılı olmayacağı gerekçesiyle adli kontrol kararı verildi. Ayhan Koç, Murat Selvi, Nurten Ulusoy, Tuğba Figankaplan'ın da tutuklanması talep edilmiş ancak mahkeme, mevcut delil durumuna göre tutuklanmalarının ağır ve orantısız olacağı gerekçesiyle bu talebi de reddetti.
Haber Merkezi