DEPREM RAPORU YAYIMLANDI: İSTANBUL VE ÇEVRESİNDE ŞİDDETLİ SARSINTILAR
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul Silivri Açıkları'nda yerel saat ile 12:49'da başlayan ve Marmara Denizi merkezli olarak meydana gelen 6.1 ML ve 6.0 Mw büyüklüğündeki depremle ilgili ilk değerlendirme raporunu açıkladı. Rapor, depremin 13.1 km derinlikte gerçekleştiğini ve sığ bir odaklı olduğunu belirtti.
Bu depremin yanı sıra, bölgede 6.2 büyüklüğüne kadar ulaşan çok sayıda deprem ve 5.9 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi. Bu sarsıntılar İstanbul'un yanı sıra İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Ankara ve Uşak'tan da hissedildi.
TSUNAMİ UYARISI VE ÖNLEMLER
Kandilli'nin raporunda, ilgili deprem sonrası yalnızca 6 dakika içinde tsunami uyarılarının hem Türkiye'de AFAD'a hem de çevre ülkelerdeki ilgili merkezlere iletildiği bildirildi. İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir ve Yalova'daki izleme istasyonlarında deniz seviyesindeki değişiklikler aletsel verilerle doğrulandı ve böylece tsunami uyarısı kesinleşti.
Rapor ayrıca, bölgenin jeolojik yapısına değindi ve Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etkileri altında olduğunu belirtti. Bu fay hattının tarih boyunca bölgede 9 ve 10 şiddetinde yıkıcı depremlere neden olduğunu açıkladı. En son 1963 yılında yaşanan ve merkez üssü Adalar olan 7.0-7.9 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'a yaklaşık 30 km mesafede gerçekleşmişti.
Raporda ayrıca alınması gereken önlemler hakkında bilgiler verildi; tsunami tehlikesi özellikle kıyı bölgelerinde yaşayanlar için ciddi bir risk oluşturduğu için denizden ani geri çekilme gözlendiğinde hızla yüksek bölgelere doğru kaçılması gerektiği, ayrıca tsunami dalgalarının ilk dalga sonrası sona ermediği, sonraki dalgaların daha büyük ve yıkıcı olabileceği hatırlatıldı.
Haber Merkezi