Kaptan Pilot Okan Üreksoy, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı olarak, yapay zeka ve otonom sistemlerin kullanımıyla ilgili endişelerini ve tek pilot operasyonlarının risklerini dile getirdi. Aynı zamanda, Türk pilotlarının yurt dışında çalışma durumları ve TALPA'nın pilotlar için yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
YAPAY ZEKA VE TEK PİLOT RİSKLERİ
Üreksoy, emniyet, etik, operasyonel gerçeklik ve kamu güveni açısından çok boyutlu riskler barındıran tek pilot dönemine geçiş konusunda dünyada bazı değerlendirmeler yapıldığını belirtti. Ancak bu durumun büyük riskler barındırdığına dikkat çekti, zira bu tür bir değişiklik, havacılık güvenliğini temel alarak inşa edilmiş mevcut sistemlerle çelişiyor.
Üreksoy, gelecekte yapay zeka ve otomasyonun önemli roller oynayacağını kabul ederken, bu sistemlerin insanları destekleyici nitelikte olması gerektiğini savundu. Ayrıca mürettebat azaltma ve tek pilot operasyonlarının güvenliği riske atacağını vurguladı.
PİLOTLARIN KARŞILAŞTIĞI SORUNLAR VE TALPA'NIN ÇALIŞMALARI
Üreksoy, Türkiye'de 700 civarında yabancı pilotun çalıştığını ve geçmiş yıllara göre yurt dışı şirketlerde çalışan Türk pilot sayısının 150 civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti. TALPA olarak işsiz kalan pilotlar için bir istihdam havuzu oluşturduklarını ve havayolları ile iş birliği yaparak yardımcı olduklarını ifade etti.
Ayrıca, pilotlar arasında gözlenen ani kardiyak olayların artışına da değinen Üreksoy, bunun nedenleri arasında COVID-19'un etkileri, kronik stres ve düzensiz uyku döngülerinin olabileceğini söyledi. Dernek, 26 Nisan Dünya Pilotlar Günü'nü çeşitli etkinliklerle kutlayacak ve bu özel günde pilotluğun sadece uçmak olmadığının altını çizecek.
TALPA ayrıca Avrupa Pilotlar Birliği (ECA) ile iş birliği içinde, ikinci pilotların önemini vurgulayan kampanyalar düzenleyecek ve İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri için simülatör deneyimleri sunacak.
Haber Merkezi