Marmara Denizi'nde 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili endişeleri artırdı. Deprem uzmanları, olası senaryoları değerlendirirken, Prof. Dr. Naci Görür'den önemli açıklamalar geldi. Görür, yaşanan sarsıntının beklenen büyük depremi tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
İSTANBUL DEPREMİ DAHA MI YAKIN?
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Naci Görür, 23 Nisan depreminin etkilerini değerlendirdi. 1999 depreminin ardından Marmara Bölgesi'nde stres birikiminin arttığına dikkat çeken Görür, 1766'da kırılan fayların tekerrür periyodunu doldurduğunu vurguladı. Görür, "Marmara'da Kumburgaz Fayı ile güneydeki Adalar Fayı kırılacak ve bu iki fayın kırılması ile minimum 7.2, maksimum 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacak," dedi. 23 Nisan'daki depremin Kumburgaz Fayı'nın batı ucunda gerçekleştiğini ve bu kırılmanın fayı doğuya doğru zorladığını belirten Görür, bu durumun Adalar Fayı'nı da tetikleyerek beklenen büyük depremi öne çekebileceği uyarısında bulundu.
HANGİ BÖLGELER RİSK ALTINDA?
Fulya Soybaş'ın "Peki, bugün itibarıyla 'Şu bölgelere dikkat!' dediğiniz, 'olası' deprem bölgeleri nereler?" sorusuna Görür, öncelikle İzmir'e dikkat çekti. İzmir'in en tehlikeli yerlerden biri olduğunu ve 15-16 tane canlı fay hattıyla kesilmiş durumda olduğunu belirten Görür, bu fayların ne zaman ve nasıl deprem üreteceğinin yeterince bilinmediğini vurguladı. Mikro bölgeleme ve paleosismolojik çalışmaların tamamlanması gerektiğini söyleyen Görür, İzmir'in deprem dirençli bir kent haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Tunceli, Yedisu Fayı'nın olduğu yer, Bingöl-Karlıova-Erzincan arası, Bingöl-Göynük arası ve Doğu Anadolu Fayı üzerindeki tehlikeli yerlere dikkat çekerek Hakkari ve çevresindeki illerde de riskin yüksek olduğunu belirtti.
```Haber Merkezi