Samsun'un Canik ilçesinde yürekleri dağlayan bir olay yaşandı. Bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen heyelan, baba ve iki kızının yaşamına mal oldu. Faciayla ilgili dikkat çeken bir detay ise, heyelanın meydana geldiği alanda bir 'Acil Durum Toplanma Bölgesi' tabelasının bulunması oldu. Söz konusu tabelanın, iş yeri tarafından çalışanları için belirlenen acil toplanma alanı olduğu öğrenildi.
FACİANIN DETAYLARI
Samsun-Ordu kara yolunda, bir alışveriş merkezinin yanındaki oto yıkama parkında dün gece saat 23.00 sıralarında meydana gelen toprak kayması, büyük bir felakete yol açtı. Araçlarını yıkarken heyelana yakalanan 4 kişilik Kaya ailesinden baba Adem Kaya ve çocukları Ayla Kaya ile Açelya Lina Kaya hayatını kaybederken, anne Çiğdem Kaya ise yaralı olarak kurtarıldı. Jeofizik mühendisleri, bölgenin heyelan riski taşıdığını belirterek, buraya ruhsat verilmesini eleştirdi. Hatta Google Maps'in 2022'de çektiği sokak görüntülerinde dahi bir uyarı tabelasının olduğu görüldü.
UZMANLAR UYARDI: BİLİMSEL YAKLAŞIM ŞART
Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü'nden Coğrafi Bilgi Sistemleri Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, heyelanla ilgili yaptığı değerlendirmede, bölgedeki şev stabilite çalışmalarının yetersiz olduğunu ve kaya mekaniği verilerinin dikkate alınmadığını vurguladı. Doç. Dr. Kılıçoğlu, şev stabilitesi sorunlarının farklı kayaç yapıları ve yamaç oyulmaları nedeniyle arttığını belirterek, "Canik gibi bölgelerin koruma altına alınması gerekiyor. Yamaçların topuklarını oyarak yol veya yapı inşa ederseniz risk katlanır. Bu tür bölgelerde mutlaka doğru mühendislik projeleri yapılmalı, ancak o zaman güvenli bir yapılaşma sağlanabilir" dedi.
Heyelan riskinin sadece yağışla açıklanamayacağını ifade eden Doç. Dr. Kılıçoğlu, "Karadeniz yağışlı bir bölge ve burada yağmur anormal bir durum değil. Mühendislik ve afet planlaması en kötü senaryoya göre yapılmalı. Mühendislik çalışmaları mutlaka uzman görüşü alınarak yapılmalı. Belediyeler, üniversitelerden destek alarak her bölge için ayrı mühendislik projeleri hazırlamalı. Bilimsel verilere dayalı çalışılmadığı sürece riskler önlenemez. Samsun, yamaç hareketleri açısından talihsiz bir coğrafyaya sahip ve bu nedenle bilimsel yaklaşım zorunlu" şeklinde konuştu.
Faciayla ilgili bir başka çarpıcı detay ise, heyelan bölgesinde bulunan 'Acil Durum Toplanma Bölgesi' tabelası oldu. Bu alanın, iş yeri tarafından kendi çalışanları için belirlenmiş bir toplanma noktası olduğu bildirildi.
Haber Merkezi