Türk Tabipleri Birliği (TTB), Marmara Denizi'nde meydana gelen birden fazla depremin ardından önemli bir açıklama yayımladı. Depremlerden en büyüğü 6,2 şiddetinde oldu ve artçı sarsıntılar da 5,9 şiddetine erişti. Bu doğal olaylar, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Ankara ve Uşak'ta hissedildi.
DEPREM VE ACİL DURUM DEĞERLENDİRMESİ
TTB'nin yayımladığı detaylı açıklamaya göre; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), 23 Nisan 2025'te saat 12:49'da Silivri'ye 26 kilometre uzaklıkta ve 15,2 kilometre derinlikte 6,1 büyüklüğünde bir depremin gerçekleştiğini kaydetti. Bu deprem İstanbul, Edirne, Çanakkale, Bursa ve Yalova gibi şehirlerden de hissedildi. Neyse ki, bu şiddetli sarsıntıda herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
TTB, sağlık hizmetlerinin devamlılığı için tüm sağlık çalışanlarının ve vatandaşların dikkatli olmalarının öneminin altını çizdi. Ayrıca İstanbul ve çevresindeki sağlık kuruluşlarının durumunu sürekli takip ettiklerini belirtti.
GENİŞ KAPSAMLI AFET HAZIRLIĞI VE ÖNLEMLER
TTB'nin açıklamasında, deprem anında ve sonrasında özellikle büyükşehirlerde yaşanan kritik sorunlar vurgulandı. Yetersiz toplanma alanları, yoğun trafik ve iletişim aksaklıkları gibi temel problemler, büyük bir kriz anında halkın güvenliğine erişimini ve etkili müdahaleyi zorlaştırıyor. Paniğe bağlı olarak meydana gelen yaralanmalar, afetlere hazırlıklı olmanın önemini gözler önüne seriyor. Ayrıca, depremler nedeniyle tatil edilen okulların yerine, her türlü afet durumunda eğitime devam edebilmek için güvenli okulların yapımının önemi bir kez daha hatırlatıldı.
TTB, afetlere karşı sağlık sistemi, eğitim altyapısı ve kentsel planlamanın dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, afet anlarında yaşanan bilgi kirliliği ve iletişim eksikliklerinin toplum sağlığı açısından yarattığı risklere de dikkat çekti. Bu bağlamda kriz anlarında şeffaflık, bilimsel veriye dayalı bilgi ve koordinasyonun hayati derecede önemli olduğu vurgulandı.
Haber Merkezi